Sunday, July 17, 2016

Hb blood turun semasa hamil?




Paling tak suka bila pegi klinik; kena ambil darah!! hahaha..


Bagi ibu mengandung, memang akan menjadi rutin setiap kali ke klinik untuk periksa darah. Setiap kali itu juga lah berharap agar bacaan hb blood 11mg/dl ke atas. Baru lah tak akan dengar akak misi leter pasal keburukan hb rendah. 10mg/dl sebenarnya masih baik tapi KKM menetapkan 11mg/dl ke atas adalah paras normal bagi ibu mengandung.

Masa awal2 mengandung memang bergantung sepenuhnya dengan ubat2 yg klinik bagi. Tapi.. siapa yg pernah hamil memang tau lah bau ubat tu macam mana. Terutamanya iron tablet. Urgghh. Rasa dia macam telan hati ayam mentah2!!




Paksa makan mcm mana pun.. tetap termuntah balik. Huhu. Sebab tu lah hb turun teruk. Doktor n nurse leter baru paksa telan balik. 4 kali juga tukar jenis ubat sebelum berkenalan dengan Shaklee.


Makan Vitalea shaklee okey pulak. Bau  ubat dia x sekuat bau ubat klinik. 

Sebelum start makan Vitalea, bergantung juga dengan pemakanan sayuran, hati ayam & segala jenis makanan yg disyorkan. 



Tapi.. orang pregnant kan.. bukan sentiasa dapat semua nutrient tu. Ada yg dimuntahkan balik. Makan pula sikit2. Darah pula semakin turun....

Sampaikan doktor bagi 5 borang suruh buat test, ambil sample darah, kencing & najis utk hantar ke hospital Ranau &  Kota Kinabalu. Hahaha. Jauh benar nak dihantar sample2 tu. 

pengalaman ambil suplement vita lea

Minggu tu baru saja start makan Vitalea Shaklee. Doktor tengok keputusan minggu sebelumnya sebab minggu temu janji dengan doktor memang tak ada blood test.

Pagi hari temu janji tu saya derma laa darah untuk 2 test. Pastu nurse suruh balik dulu untuk kumpul najis pula.

Time tu tengah puasa.. punyalah payah mau tunggu the right timing to go to toilet. Sabar saja laa… 

Petang sebelum jam 5 berjaya kumpul sample2 tu. Tanpa lengah masa, terus hantar ke klinik. Sampai klinik, nurse suruh pegi makmal. Senyum2 nurse di sana tengok saya & suruh saya buang balik sample najis tu. Eh? 

Rupa-rupanya hb blood test pagi tadi dah positif. Hb dah naik ke paras normal. Tak jadi hantar sample ke KK. Waaahhhh! Naik mendadak pulak tu. 

Punyalah happy macam nak melompat pun ada. Hehe.. 

So…..

Ibu2 hamil, kalau tak dapat terima ubat klinik tu, boleh cuba ikhtiar dgn Shaklee pulak ya!




Berminat dengan produk Shaklee? 

Hubungi amani; 

Hp: 0135414548 (whatsapps/Telegram/sms)
Fb: Click --> Nurul Amani
Email: amani048@gmail.com

1 comment: