Wednesday, November 9, 2016

Detoks VS Diet





Siapa pernah detox? Atau buang toksin dalam badan yang telah sekian lama terperap sejak dulu kala?

Perasan tak, berapa banyak toksin dalam badan kita? Zaman sekarang ni, hampir semua makanan mengandungi toksin.. Sayur dan buah ada pesticide, herbicide. Ayam, daging dan ikan pun ada hormon atau bahan pengawet. Tu belum campur dengan toksin yang kita sedut melalui udara, bahan make up yang kita guna, losyen, dalam lain-lain.

Haaa.. dah berapa banyak toksin dalam badan?

Tahu tak lemak dan kolestrol dalam badan sebenarnya melindungi organ drp toksin.. sebab tu, ada antara kita yg lemak banyak sebab toksin. Bila toksin makin pekat, makin banyaklah lemak dihasilkan.




Oleh itu, disamping nak kurus, detox dulu. Masa detox tu pun memang akan turun juga.. Lepas toxon dibuang, semua nutrient pun mudah diserap oleh tubuh. Jadi, mudahlah nak kurus..



Sy pun pernah detox jg ni.. 3 tahun lalu.. kesan dia sampai sekarang ni. Kesannya?
✔ kurang craving makanan ringan
✔ berhenti minum minuman bergas
✔ kurang minum 3 in 1
✔ cara pemakanan pun berubah
✔ pengambilan nasi berkurang

Berat badan pun tidak mudah naik macam sebelum detox. Berat maintain 49-50kg sejak 2 tahun lalu walaupun makan macam2. Sebelum detox, kalau makan lebih sikit, dalam sebulan boleh naik 2kg. 😅

Cuma lepas bersalin ni, proses turun naik tu lain sikit. Mungkin sebab hormon badan berubah sudah. Pemakanan pun berubah. Hihi.. kena mula detox secara perlahan lagi!

First time buat, detox ni boleh menyakitkan jiwa tau! Hahaha. Tapi pendapat saya, kalau ambil dengan vitamin atau apa2 makanan tambahan untuk cukupkan keperluan nutrisi dan bantu buang lemak dan kolestrol, proses tu jadi lebih mudah. Believe me. 😊

Jomm detoks dengan Set Detox Shaklee:
1. Alfalfa
2. Herb lax
3. Lecithin
4. Peppermint Ginger Plus
5. Vivix

Bagaimana caranya? Hubungi saya untuk penjelasan lebih detail supaya kita boleh tahu kesusaian anda dengan program detoks Shaklee. Menu diet pun turut disertakan tau!



Anda berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee? Bolehlah hubungi saya. Bagi setiap pembelian produk Shaklee, anda layak mendapat konsultasi secara percuma:-
  
SMS/whatapps: 013-5414548 (amani) 
Shaklee ID: 122839
Emel: amani048@gmail.com 

2 comments: