Wednesday, November 23, 2016

LAPISAN SISTEM IMUNISASI TUBUH MANUSIASistem ni merupakan sistem yang membantu mempertahankan tubuh kita daripada sebarang penyakit. Macam barisan pertahanan negara, perlu ada askar dan senjata. Untuk pertahanan tubuh pula, sentaja askar2 ni boleh diperkuatkan melalui nutrien. Kalau tak, sama saja lah macam pisau tumpul. Lawan pun tak guna. Nutrien ni pula datangnya daripada makanan.

Jadi, apa yang kita perlukan untuk kukuhkan sistem pertahanan kita? Nak makan apa?

Berdasarkan cara pertahanan, sistem ni boleh dibahagi kepada 2, iaitu pertahanan spesifik dan nonspesifik. Ia terdiri drp 3 lapisan;

Lapisan Pertama:

Askar pertahanannya adalah kulit, silia, mukus, air liur dan juga jus gastrik.
Nutrien yg diperlukan untuk mengukuhkan pertahanan adalah Vitamin, Mineral, Omega-3 dan Protein. Ini digunakan untuk melawan jangkitan luar seperti mikroorganisma, virus dan radikal bebas.

Lapisan Kedua:

Askar pertahanannya adalah sel darah putih, makrofaj dan natural killer cell.
Nutrien yg perlu untuk menguatkan senjata serangan adalah nutrien drp bawang putih, biji labu, plantago seeds, safflower, japanese honeysuckle dan juga carotenoid. Kerjanya melawan penyakit/patogen yang terlepas melalui pertahanan pertama.

Lapisan Ketiga:

Askarnya adalah antibodi. Nutrien penting untuknya adalah resveratol iaitu sejenis antioksida yang membantu melindungi sel DNA. Musuh utamanya adal sel2 yang rosak. Seperti sel kanser dan penyakit2 kronik.

Dengan mengambil nutrien yang betul, kita boleh lawan penyakit daripada luar dan dalam. Tapi, untuk nutrien yang lebih spesifik, digalakkan untuk mengambil suplemen sebagai makanan tambahan.

Mencegah secara semulajadi lebih baik daripada makan ubat. Dapatkan suplemen dari pengedar yang sah. 😊

Hubungi saya untuk dapatkan maklumat suplemen yang sesuai mengikut keadaan kesihatan anda. Anda berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee? Bolehlah hubungi saya. Bagi setiap pembelian produk Shaklee, anda layak mendapat konsultasi secara percuma:-
  
SMS/whatapps: 013-5414548 (amani) 
Shaklee ID: 122839
Emel: amani048@gmail.com 

Facebook: https://www.facebook.com/nurul.amani.52

#tsunamishaklee #shakleeamani #proG20 #pengedarsahkleeranau #shakleesabah

No comments:

Post a Comment