Wednesday, November 2, 2016

Turun Berat Hampir 10kg

Susah bah turunkan berat.

Bagi tubuh macam saya, yang pastinya sangat mudah untuk naik berat. Nak turun semula? Huhu. Mesti ramai yang tahu kan macam mana susahnya nak turun.

Tahu tak kenapa? Sebab, saya bukan jenis orang yang aktif. Jadi, MAKAN BANYAK dan tinggi kalori sangat mempengaruhi berat. Masa 2013, berat saya naik mendadak. Bila jumpa saudara, takda sorang pun yang tak tegur.

Kalau macik n kazen perempuan, terus terang dorg ckp;
"Teh, kau mengembang!"
"hah, tngok bahu & paha pun boleh tau!"

kazen lelaki pula ckp dgn segan silu;
"Kenapa kau ni macam... erm... macam.. erm... macam... ermm....."

Errmmm... melebar? Huhuhu.

Semua macik pacik & sepupu saya ni TERSANGATLAH JUJUR. betul tak kazen?? Hahaha. Baru terasa sakit jiwa. Mana taknya. Naik hampir 10kg dlm masa bbrp bulan.

Dulu makan sepinggan tapi tambah  lg 2 pinggan. Kalau lauk terung lada putih, ikan masin, OMG! Nafsu makan menderu-deru.

Jadi, bila tekad mau DIET SEIMBANG, saya;
- kecilkan portion nasi
- lebihkan sayur
- banyak minum air
- tak ambil gula/makanan bergula

Huhu. Naik punyalah senang. Tapi nak turun maintain tu payah. All the process ambil masa DUA TAHUN untuk tukar habit makan sahaja!

Dalam tempoh 2 tahun tu, cara makan macam tu jadi habit. Kalau dulu, selagi belum habis lauk, selagi tu lah saya makan.

Kan tika? Hihi

Mau bukti? Huhuhu. tanya adik i, c tika saja lah. 😂

TAPI.. kalau lah saya tahu mau turunkan berat boleh jadi mudah dengan mengamalkan vitamin, mesti dulu tak ambil tempoh begitu lama untuk turun... kan?

Dalam 2 bulan pun boleh kurangkan berat yang dulu saya ambil masa 2 tahun untuk buang. Fuuhhh.

Nak tahu macam mana? boleh hubungi saya; 013 541 4548

Berat seimbang, nutrient pun cukup.


#tsunamishaklee #shakleeamani

No comments:

Post a Comment