Sunday, December 18, 2016

PINJAMAN PENDIDIKAN: adakah anda seorang peminjam?

(http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2016/12/15/ptptn-ccris/)

Kalau kita perhati, selain pelajar yang mendapat tajaan, majoriti pelajar universiti merupakan peminjam tabung pendidikan. Kenapa ibu bapa seolah olah mewajibkan anak anak mereka untuk membuat pinjaman pendidikan?

Pendapat saya sebagai ibu, adalah menjadi tanggungjawab orang tua untuk memberi pendidikan yang terbaik untuk anaknya. Itu pun jika ada ibu bapa berkemampuan. Saya cadang untuk buat saving RM100 sebulan sejak anak lahir.

Cuba lihat,

RM100 x 12 bulan x 18 tahun = RM21,600

See? Dah boleh bayar yuran penuh universiti untuk 6-8 semester pembelajaran. Kalau yuran study 8 sem saya dulu, boleh sangat bayar dengan plan saving mcm ni. Siap ada lebih lagi.

Tapi tak tahu lah 18 tahun akan datang. Cuma, memang tak ada ruginya kita mula buat tabung pendidikan anak kita. Kalau rasa2 mind set tu dah set yg anak perlu bayar sendiri yuran pengajian tinggi dorg, suruh anak buat pinjaman dengan kita. Takdalah interest tinggi nak bayar. 😁😁

Itu bagi yang mampu. Yang tak mampu nak buat macam mana? Atau yang anak ramai? Atau yang dapat anak sekaligus kembar enam? Bukan kah sesak nafas nak menabung?

Haaaa.. yang tu korang kena kerja keras buat income part time. Cari peluang untuk cari wang tambahan.

Paling mudah, buat online bisnes. Bisnes macam saya, modal tak sampai pun RM100 untuk pelaburan seumur hidup. Cuma peruntukan sedikit masa daripada kesibukan harian anda untuk buat promosi online. InsyaAllah boleh jana sampai ribu riban sebulan jika komited.

Bukan untuk anak saja. Ini semua untuk kesenangan kita juga... kan?

Ibu ibu bapa bapa plan macam mana untuk pembelajaran masa depan anak2? Kongsi sikit. Manatau boleh ikut.😊



Your Trusted Shaklee Distributor,
Amani Waldin
013 541 4538

#tsunamishaklee #shakleeamani #infoamani #proG20

No comments:

Post a Comment