Saturday, April 1, 2017

SCAN NAMPAK 2 KANTUNG, DISANGKA HAMIL KEMBAR RUPANYA ACTIVE FIBROID!


Ramai wanita mempunyai fibroid namun ramai juga yang tidak menyedarinya. Ini disebabkan fibroid tidak ada simptom yang tetap dan kebiasaannya tidak menyakitkan. Namun, ia juga boleh mendatangkan kesakitan dan masalah.

Apa itu fibroid?

Fibroid ialah sejenis tumor jenis benign yang terdapat di dalam rahim atau sekitarnya. Fibroid boleh tumbuh di mana-mana kawasa uterus. Ia bukan kanser. Tapi saiz fibroid boleh membesar dan berbeza-beza; saiznya boleh jadi sangat kecil dan boleh juga mencapai saiz yang sangat besar hingga mengubah saiz rahim.

Punca fibroid terjadi masih belum diketahui sepenuhnya. Tetapi pakar berpendapat, ia mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon (estrogen & progesteron) dan juga genetik.


Tanda-tanda fibroid

Fibroid tidak mempunyai tanda yang konsisten. Namun, tanda-tanda yang kemungkinan berlaku adalah;

✔ Pendarahan yang banyak
✔ Senggugut yang teruk
✔ Sakit pada bahagian bawah perut
✔ Pembesaran pada abdomen atau uterus
✔ Sembelit
✔ Selalu kencing atau kencing tidak lawas
✔ Sakit ketika melakukan seks
✔ Keguguran atau tidak subur

Bolehkah fibroid dihindari?

Ia tidak boleh dihindari. Namun, ada kajian yang mencadangkan bahawa gaya hidup yang sihat boleh mengurangkan risiko.

Satu kajian menemukan diet yang tinggi gula kemungkinan meningkatkan risiko bagi sesetengah wanita. Kajian lain pula menggalakkan makan buah dan sayuran seperti brokoli, kobis, cauliflower atau yang tinggi kandungan beta-carotenee, folate, vitamin C, E dan K, dan mineral lain serta tinggi fiber.


---------------------------------------------------------------------------------


Ikuti kisah seorang ibu hamil ni. Fibroid yang ditemui doktor ketika awal kehamilan membesar sehingga 10cm! Doktor cadangkan untuk buat pembedahan. Bagaimana wanita ini cuba mengecutkan fibroid tanpa mengabaikan kandungannya.


SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 16: NURHAYATUL NIRA

ACTIVE FYBROID SEBESAR 10CM MENGECUT DAN AKHIRNYA BOLEH BERSALIN NORMAL

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Nama saya Nurhayatul Nira binti Ramli, berusia 37 tahun dan baru sahaja melahirkan anak keempat Januari yang lepas.

Saya berkenalan dengan Shaklee dah lama, cuma tidak secara konsisten sebelum ni. Saya selalu mengadu pada kawan saya, Azlinda Ismail (SID 866459) tentang penat dan sakit-sakit badan yang saya alami. Beliau mengesyorkan saya mengambil multivitamin, Vitamin c dan kalsium disebabkan jadual kerja dan pemakanan saya yang tidak menentu. Alhamdulillah kesihatan saya bertambah baik dan lebih bertenaga. Niat saya mengambil suplemen adalah untuk sihat, serta kesihatan itu dapat saya gunakan untuk beribadat dengan lebih sempurna.

Bagaimanapun, saya mendapat "kesan sampingan" daripada pengambilan suplemen tersebut. Saya bukan sahaja semakin sihat, namun saya juga disahkan hamil di kala anak bongsu saya waktu itu berumur 5 tahun. Saya tidak langsung merasa penat di awal kehamilan sedangkan ketika itu saya berada di dalam lawatan kerja di sekitar United Kingdom selama 2 minggu.
Pasangan mana yang tak gembira bila dikhabarkan tentang zuriat yang bakal mereka timang. Bertambah gembira pada waktu scan, doktor mengatakan ada 2 kantung di situ!

Namun, selepas detailed scan dilakukan, doktor mengesahkan, kantung itu bukanlah kembar seperti yang disangkakan. Malang sekali ianya adalah cyst sebesar 5.2 cm. Tidak mahu putus asa, kami mendapatkan nasihat pakar seterusnya. Lebih memilukan, rupa-rupanya ia bukan cyst, namun active fibroid yang sebesar 6.7 cm kini berada dalam kandungan saya. Doktor menasihatkan agar saya melalui pembedahan caesaeran berikutan saiz fibroid yang semakin membesar dan membahayakan diri saya.

Saya tak mahu putus asa. Saya selalu mendengar kehebatan tonik ajaib di wall sahabat saya. Saya nekad mencuba di atas risiko sendiri. Maka bemulalah episod saya dan Vivix. Ketika check up keempat, saiz fibroid hampir 10 cm dan saya teruskan ambil Vivix dengan konsisten dan yakin. Sahabat saya turut mencadangkan Omega Guard yang bertindak anti-radang sebagai menggantikan Vivix.

Alhamdulillah, pada 19 December 2016, checkup dengan pakar menunjukkan fibroid mengecil kepada 4.7 cm. Checkup terakhir pada Januari 2017 pula, pakar mengesahkan saiz fibroid ialah 4.2 cm dan lebih menggembirakan saya tidak perlu menjalani sebarang pembedahan kerana kepala bayi pun telah engaged.

Mengimbas kembali detik-detik kelahiran anak keempat saya. Kelahiran yang mudah dan paling cepat pernah saya rasakan. Pagi itu, saya mengalami kontraksi dan laluan cuma 2cm. Saya sempat bersolat jemaah Maghrib di masjid sebelum ke hospital malam itu. 9 malam, saya didaftarkan di Hospital Serdang. Saya sudah bersedia untuk melahirkan pada jam 9.30 malam.
Akhirnya pada 10:05 malam, 29 Januari 2017, lahirlah Ainur Mardhiah binti Abdul Muttalib ke dunia.Tanpa pembedahan, tanpa sebarang koyakan. Alhamdulillah.

Selepas je bersalin, saya terus minum 3 sudu Vivix supaya lebih bertenaga dan mahukan recovery yang cepat. Pada 30 Januari 2017, jam 6.30 pagi, doktor memeriksa saya dan akhirnya dibenarkan discharge pada jam 10 pagi itu juga. 13 jam sahaja di hospital, rekod untuk kelahiran semua anak-anak saya!

Saya masih lagi berpantang ketika testimoni ini ditulis, berpantang sendiri sambil menguruskan anak-anak seramai 4 orang yang masih kecil bukanlah sesuatu yang mudah. Namun kita sendiri yang memudahkannya dengan pengambilan suplemen yang betul dan berkualiti.

Terima kasih kerana dipertemukan dengan suplemen yang sangat berkualiti ini.---------------------------------------------------------------------------------


Alhamdulillah akak ni tak perlu pembedahan. Cuma perlu konsisten menjaga pemakanan disamping mengambil suplemen yang sesuai untuk membantu pengecutan fibroid. Suplemen bukanlah ubat, sebaliknya makanan tambahan yang penuh nutrien. Namun begitu, hanya suplemen tertentu yang membantu untuk kes-kes tertentu. Dan kesannya berbeza mengikut individu. Tapi tak salah kalau kita terus menjaga kesihatan dengan mengambil suplemen sebab ianya adalah satu keperluan memandangkan nutrisi dalam makanan seharian kita tidak cukup untuk keperluan tubuh. 


Anda berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee? Bolehlah hubungi saya. Bagi setiap pembelian produk Shaklee, anda layak mendapat konsultasi secara percuma:-

  
Puan Amani Waldin
SMS/whatapps/Call: 013-5414548
Shaklee ID: 122839
Emel: amani048@gmail.com 
Facebook:https://www.facebook.com/nurul.amani.52

No comments:

Post a Comment